Kizomba. In dialectul angolez “Kimbundu” (kizomba) inseamna petrecere. Expresia angoleza din anii `50, “kizombadas” era folosita pentru a defini o petrecere mare.

Denumit“Tangoul Angolez”acest gen de dans se executa in doi cu miscari line, prize lejere si o oarecare flexibilitate a genunchilor.

Caracteristica specifica a acestui dans este imbratisarea cu partenerul punandu-se accent peconexiunea dintre partenerii de dans.

– Muzica a fost dezvoltata în Angola si este o fuziune de semba (predecesorul de samba), cu stilul muzicii Zouk din Insulele Caraibe franceze. Mai este întâlnit si în alte tari lusophone din Africa si Europa. Este cunoscut pentru ritmul lent, puternic, oarecum aspru, dar senzual, rezultat al percutiei electronice. Stilul de dans kizomba este, de asemenea, cunoscut ca fiind foarte senzual.

– În mod firesc, acesta este dansat în pereche, cu miscari senzuale inspirate din tango-ul argentinian, foarte lin si încet, cu priza lejera. Este nevoie de o oarecare flexibilitate a genunchilor, având în vedere frecventa miscarilor de unduire a corpului în sus si în jos executate de cei doi dansatori. Kizomba se caracterizeaza prin îmbratisarea apropiata ca si pozitie, dar în acelasi timp relaxata ca si atitudine. Dansând Kizomba trebuie sa pui accent pe miscarile bazinului si ale soldurilor. Se pune accent pe conexiunea dintre partenerii de dans. Te lasi condus la fiecare pas si te lasi învaluit de dans. Ce poate sa fie mai frumos?

– Derivat direct din muzica Zouk, cântat în general în portugheza, acesta este un gen de muzica cu un flux de romantism amestecat cu ritmul african. Tarile unde Kizomba este foarte populara sunt Angola, Guineea-Bissau, Capul Verde, Portugalia, Mozambic, Guineea Ecuatoriala, São Tomé si Príncipe, Timorul de Est, Brazilia si teritoriul Macao. La ora actuala are mare priza ca stil de dans in urmatoarele tari: Belgia, UK, US, Spania, Polonia, Franta, Portugalia, Ungaria. Italia.

– În România este un curent proaspat, cursurile si locurile în care se poate dansa acest stil sau dezvoltat destul de repede. Exista scoli ce predau Kizomba atat in Bucuresti cat si in aproape toate orasele tarii.

 

Articol preluat din https://en.wikipedia.org/wiki/Kizomba

Gen muzical Kizomba

Originile kizomba pot fi urmărite de la sfârșitul anilor 1970, cu influențe variabil atribuite Angola. Kizomba se caracterizează printr-un ritm mai lent, mai romantic, mai sensibil decât dansul tradițional angolan semba. Muzica Kizomba a apărut ca un gen muzical mai modern, cu o atingere senzuală amestecată cu ritmul african și cu compasurile haitiene. Majoritatea melodiilor kizomba sunt cântate în portugheză.

 

Cântăreți și producători cu compilații de kizomba ii includ pe: Suzanna Lubrano, Kaysha, Atim, Nilton Ramalho, Johnny Ramos, Nelson Freitas, Mika Mendes, Manu Lima, Cedric Cavaco, Elji, Looney Johnson, Klazzik, Mark G, To Semedo, Heavy H, Marcia, Gilyto, Kido Semedo, Ricky Boy, Klaudio Ramos, M & N Pro, Gilson, Gil, G-Amado, Philip Monteiro, Gama, Juceila Cardoso și Denis Graça. Modelele originale de muzică influente din Capul Verde sunt funaná, morna, coladeira și batuque. Mulțumită muzicii zouk din Antilele Franceze și influenței puternice a semba (din Angola), cântăreții din Capul Verde au dezvoltat în mod semnificativ kizomba și zouk (amestecând cu coladeira), cunoscut sub numele de dragoste sau cola-dans. Mai mult, fiecare țară lusofonă și-a dezvoltat aroma muzicală Kizomba.

Dansul Kizomba

Semba a fost dansată în anii 1950 în Angola. În anii 1990, când muzica actuală kizomba a devenit din ce în ce mai populară, dansatorii angolani semba au început să-și adapteze pașii semba în funcție de ritmul și aroma bătăilor de Kizomba.

Confuzie cu Cola-zouk

Imigranții din Capul Verde, care s-au mutat în Franța în anii 1980, au fost expuși muzicii compas în anii ’80, au amestecat-o cu stilul tradițional din Capul Verde numit coladera, creând astfel cola-zouk, care este similar cu kizomba și cântat de obicei în Cape Creole verde. Acest ritm a fost confundat cu kizomba și a fost auzit în Portugalia când Eduardo Paim a sosit acolo și a lansat prima sa înregistrare cu muzica kizomba.

Influențe culturale

Influența kizomba este resimțită în majoritatea țărilor africane vorbitoare de limbă portugheză, dar și în Portugalia (în special în Lisabona și în suburbiile din împrejurimi, cum ar fi Amadora sau Almada), unde comunitățile de imigranți au creat cluburi centrate pe gen într-un stil kizomba reînnoit.

Muzica kizomba din São Toméan este foarte asemănătoare cu cea a angolanului, Juka fiind cel mai notabil dintre Sãotomeanii și, de asemenea, unul dintre cei mai notabili interpreți din gen. În Angola majoritatea cluburilor se află în Luanda.

Printre cei mai cunoscuți muzicieni angolezi kizomba se numără Neide Van-Dúnem, Don Kikas, C4 Pedro, Calo Pascoal, Irmăos Verdades, Anselmo Ralph, printre mulți alții, dar Bonga este probabil cel mai cunoscut artist angolan, ajutând la popularizarea stilului în Angola și Portugalia anii 1970 și 1980.

Popularitatea Kizombei este cunoscut pentru faptul că are un ritm lent, insistent, oarecum dur și totuși senzual ca urmare a percuției electronice. Este dansat însoțit de un partener, foarte liniștit, lent și sensibil, fără nici o strângere, nici o rigiditate. Există rotații frecvente de șold simultan coordonate între partenerii de dans, în special în refrenele mai silențioase ale muzicii.

Mai multe persoane care iubesc cultura Kizomba o promovează în alte țări. Cântăreții angolani de  kizomba sunt Bonga, André Mingas, Liceu Vieira Dias, Neide Van-Dúnem, Don Kikas, Calo Pascoal, Heavy C., Puto Portugues, Maya Cool, Matias Damasio, Rei Helder, Pérola, Anselmo Ralph și Irmãos Verdades. Profesorii angolatici renumiți, cum ar fi kota José N’dongala (fondator al Academiei Kizombalove) și Mestre Petchu (fondator al baletului tradițional Kilandukilu), au oferit ani de zile cursurile profesorilor Kizomba și Semba pentru a-și populariza valorile culturale angoleze în Africa, în America.

Brazilia

În Brazilia, kizomba a devenit faimă când artistul pop Kelly Key a lansat albumul No Controle în 3 februarie 2015. Cheia a părăsit melodiile dance-pop / R & B pentru a introduce kizomba în Brazilia. Într-un interviu, Key a spus că a căutat originalitate și stiluri noi: „Eu conduc această responsabilitate de a fi previzibilă. Vroiam să înregistrez Kizomba timp de 13 ani! Acum mă simt matură și cunosc mișcarea” AustraliaÎn Australia, kizomba sa răspândit repede. Apărând în 2012 în Sydney, este acum dansat în Melbourne, Gold Coast, Darwin, Adelaide, Brisbane etc.

 China

În China, kizomba a devenit din ce în ce mai populară, în special în marile orașe precum Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chengdu, Hangzhou, Nanjing etc. Mulți profesori predă kizomba includ profesori locali și profesori străini. În fiecare an sunt organizate diferite festivaluri de dans latin, cum ar fi Festivalul Shanghai Bachata / Kizomba, Carnavalul Chengdu Salsa, Salsa Memucho etc. Clasele Kizomba sunt populare în aceste festivaluri.