SALSA

Salsa este un stil de dans latino. Originar din America de Sud, odata cu trecerea anilor a primit multe influente din alte stiluri si a ajuns sa fie un dans care permite oricui sa se exprime pe ring in stilul propriu. Se poate dansa atat in pereche, cat si individual. Ca majoritatea dansurilor latine, sunt necesare 2 persoane pentru acest stil de dans. Cei ce practica salsa observa cu siguranta miscarile fanteziste ce le presupune si o multime de figuri uimitoare pe care acest stil de dans le desfasoara. Acest gen de dans iti scoate la suprafata tot focul si energia pe care nu stiai ca le ai in tine.

 

Salsa este un dans latino-american aparut in America de Sud si in Insulele Caraibe (Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicana, Jamaica, Puerto Rico) ca un succesor al dansului cubanez Son (1920) si al dansului afro-cubanez Rumba. Acum insa este cunoscut si se danseaza in toata lumea, fiind un fenomen international.

Stiluri de salsa

 

  1. Los Angeles (L.A.)/ On 1

Se danseaza pe linie, incepand cu primul timp al secventei muzicale. Este cel mai lejer dintre stiluri, prin urmare si cel mai usor de invatat. Pasul de baza fata-spate (forward-backward basic step), piruetele (spins) precum si trecerile/schimbarile de locuri dintre parteneri (cross-body lead) sunt elementele principale ale acestui stil. Albert Torres, Laura Canellias si Joe Cassini sunt considerati parintii stilului L.A., insa printre cei mai cunoscuti dansatori si dezvoltatori ai acestuia se afla Alex Da Silva, Edie Lewis, Joby Martinez, Josie Neglia, Liz Rojas, Johnny si Francisco Vazquez, precum si Janette Valenzuela.

2. New York (N.Y.)/On 2

Se danseaza de asemenea pe linie, insa incepand cu al doilea timp al secventei muzicale (in contratimp). Din acest punct de vedere este mai greu decat stilul precedent, insa odata invatat denota fluenta, eleganta si permite punerea in valoare mai buna a dansatorilor ce au jocuri de picioare complexe sau fac styling. Stilul a fost introdus de Eddie Torres in New York prin anii 1960.


Muzicalitate si ritm

Muzica de salsa este formata dintr-o secventa repetitiva de 8 timpi (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). In dans se poate pasii pe toti cei 8 timpi (stilurile Colombian si Cuban) sau doar pe 6 dintre acestia, si-anume 1, 2, 3, 5, 6 si 7; pe timpii 4 si 8 facandu-se o pauza (stilurile L.A. si N.Y.). Timpul 1 va fi intotdeauna cel mai accentuat. Deseori pe acesta intra un instrument nou in melodie (trompeta, pian etc.) sau incepe o strofa/un vers.

Fiecare melodie de salsa presupune o percutie africana complexa bazata pe ritmul de clave. Clavele sunt un intrument muzical alcatuit din doua bete de lemn cu o lungime cuprinsa intre 20 si 30 cm care, atunci cand sunt ciocnite, produc un sunet specific. Fiecare dintre celelalte instrumente, intr-o melodie de salsa, poate insotii ritmul de clave (congas, timbales, pian, chitara etc.) sau poate fi folosit independent de acesta (bas, maracas, cowbell etc.). Exista patru tipuri de ritmuri de clave si-anume: Son 2-3, Son 3-2, Rumba 2-3 si Rumba 3-2. Majoritatea melodiilor de salsa folosesc unul dintre cele doua ritmuri de clave Son; cele de Rumba sunt folosite ocazional, in special in sectiunile de Rumba din melodie.

Ritmul de clave Son 2-3: clavele sunt ciocnite si produc sunete pe timpii (2, 3) (5, intre timpii 6 si 7, 8).
Ritmul de clave Son 3-2: clavele sunt ciocnite si produc sunete pe timpii (1, intre timpii 2 si 3, 4) (6, 7).

Mai sunt si alte aspecte care ajuta la definirea ritmului de salsa si-anume: asa-numitul instrument “cowbell”, ritmul Montuno si ritmul Tumbao.
Cowbell este folosit in Salsa pe timpii impari, adica 1, 3, 4 si 7. Recunoasterea ritmului acestui instrument ne ajuta sa stam pe ritmul de salsa, care este rapid, rapid, incet, rapid, rapid, incet sau altfel spus: 1, 2, 3, 5, 6, 7.
Ritmul Montuno este in general tinut de pian. Acesta consta in repetarea unei secvente de 8 timpi identice. Acest ritm ne ajuta sa gasim repede timpul 1.
Ritmul Tumbao este tinut de tobele conga si suna ceva de genul: ”cu, cum.. pa… cu, cum… pa”. In general este cantat pe timpii 2, 3, 4, 6, 7, 8. Pe acest ritm se poate invata sa se danseze in contratimp (stilul N.Y/On 2) deoarece accentele cad pe timpii 2 si 6.

 

Instructor Marian Schianu