KIZOMBA

Kizomba. In dialectul angolez “Kimbundu” (kizomba) inseamna petrecere. Expresia angoleza din anii `50, “kizombadas” era folosita pentru a defini o petrecere mare.

Denumit“Tangoul Angolez”acest gen de dans se executa in doi cu miscari line, prize lejere si o oarecare flexibilitate a genunchilor.

Caracteristica specifica a acestui dans este imbratisarea cu partenerul punandu-se accent peconexiunea dintre partenerii de dans.

– Muzica a fost dezvoltata în Angola si este o fuziune de semba (predecesorul de samba), cu stilul muzicii Zouk din Insulele Caraibe franceze. Mai este întâlnit si în alte tari lusophone din Africa si Europa. Este cunoscut pentru ritmul lent, puternic, oarecum aspru, dar senzual, rezultat al percutiei electronice. Stilul de dans kizomba este, de asemenea, cunoscut ca fiind foarte senzual.

– În mod firesc, acesta este dansat în pereche, cu miscari senzuale inspirate din tango-ul argentinian, foarte lin si încet, cu priza lejera. Este nevoie de o oarecare flexibilitate a genunchilor, având în vedere frecventa miscarilor de unduire a corpului în sus si în jos executate de cei doi dansatori. Kizomba se caracterizeaza prin îmbratisarea apropiata ca si pozitie, dar în acelasi timp relaxata ca si atitudine. Dansând Kizomba trebuie sa pui accent pe miscarile bazinului si ale soldurilor. Se pune accent pe conexiunea dintre partenerii de dans. Te lasi condus la fiecare pas si te lasi învaluit de dans. Ce poate sa fie mai frumos?

 

 

– Derivat direct din muzica Zouk, cântat în general în portugheza, acesta este un gen de muzica cu un flux de romantism amestecat cu ritmul african. Tarile unde Kizomba este foarte populara sunt Angola, Guineea-Bissau, Capul Verde, Portugalia, Mozambic, Guineea Ecuatoriala, São Tomé si Príncipe, Timorul de Est, Brazilia si teritoriul Macao. La ora actuala are mare priza ca stil de dans in urmatoarele tari: Belgia, UK, US, Spania, Polonia, Franta, Portugalia, Ungaria. Italia.

– În România este un curent proaspat, cursurile si locurile în care se poate dansa acest stil sau dezvoltat destul de repede. Exista scoli ce predau Kizomba atat in Bucuresti cat si in aproape toate orasele tarii.

Instructor Marian Schianu