BACHATA

Bachata este un stil de dans in care partenerii isi arata romantismul fiind un stil usor si relaxant. Este pretextul perfect pentru o aventura pe ringul de dans. Un dans in care partenerii danseaza apropiati si corpurile lor se misca in tandem, legatura dintre ei fiind foarte importanta pentru un dans de neuitat. Iar muzica este una romantica, pasionala, plina de sentimente, reusind sa redea o poezie, o poveste de dragoste, de pasiune si trairi profunde. 

Bachata este un dans latino-american ce isi are originile in Republica Dominicana. Ca si salsa de altfel, acum este cunoscut si dansat in intreaga lume, sub diverse forme.

 

 

Stiluri de bachata

  1. Originala/Dominicana

A aparut in anii 1950 in Republica Dominicana, acolo unde si stilul muzical a luat nastere. Initial s-a dansat exclusiv in pozitie apropiata (close position), iar pasii de baza se faceau sub forma de patratel (lateral, lateral, fata, lateral, lateral, spate). Acum insa se danseaza pe o singura linie, alternand pozitia apropiata (close position) cu cea departata (open position) si folosinduse o miscare delicata de solduri, accentuata insa pe timpii 4 si 8. Se danseaza mai rapid (melodiile recente avand un tempo mai rapid), cu mai mult joc de picioare, cu piruete/figuri si solo din partea fiecarui partener.

 

2. Traditionala (primul stil de fuziune)

Incepand cu sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90 s-a inlocuit patratelul cu deplasarea laterala; tot atunci s-a introdus si schimbarea de directie dupa fiecare punctare a timpilor 4 si 8.

3. Modern/Moderna (stil de fuziune recent)

Acest stil a aparut in anul 2005, in Spania si se bazeaza pe elementele bachatei traditionale, dar cu influente din salsa, tango si zouk-lambada. Cuplurile isi misca partea superioara a toracelui mai mult, pun un accent mai mare pe punctarea timpilor 4 si 8, iar femeile folosesc miscari mult mai ample de solduri.

 

4. Bachatango/Bachata Tango

A aparut odata cu stilul modern, in cu totul alte parti ale lumii decat insulele Caraibe si se caracterizeaza prin scurte secvente de bachata traditionala si multi pasi de tango.

Instructor Marian Schianu